contact

sporaarchitects

A sporaarchitects Budapesten működő nyitott szemléletű fiatal építésziroda, ahol építészek, designerek és más területekről érkező gondolkodók közös alkotói platformot hoztak létre az építészet, városfejlődés, kutatás és fejlesztés területén.
A sporaarchitects fontosabb munkái között szerepel Magyarország egyik legnagyobb projektje, a budapesti négyes metró, ahol a Szent Gellért téri és a Fővám téri állomások építészeti tervezésén dolgoztak. Emellett többek közt egy VII. kerületi designhotel, a komáromi Monostori erőd kikötője, vagy az Iparművészeti Múzeumba tervezett médiapagoda tartoznak aktuális munkáik közé.
A sporaarchitects célja olyan építészeti gyakorlat megteremtése, melyben az elemző háttérmunka és megalapozott elméleti szaktudás kombinálva az egyedi feladat speciális nézőpontjával együttesen határozzák meg a létrehozott design értékét. Munkáik a mindennapi élet leggyakrabban előforduló kérdéseire és problémáira keresik a választ. A fókusz gyakran eddig figyelmen kívül hagyott, váratlan, kifordított, negatív nézőpontokra irányul, az ebben lévő erőt fordítja az projekt előnyére, felfedezve a körülöttünk lévő dolgok rejtett értékeire. Ezért mindig friss szemmel tudnak tekinteni a legkülönbözőbb építészeti feladatokra, a kutatás, az elemzés, az elmélet és a tapasztalat szempontjait is beépítve a tervezési folyamatba. Az állandó és makacsul végigvitt kutató, kereső, kísérletező szemlélet más területekről is érkező szakértői csapatokkal kiegészülve biztosítja, hogy a végeredmény soha ne legyen sem sablonos, konvencionális, sem túl naiv.
A csapat inspirációit a legkülönbözőbb területekről szerzi, az egyes projektek különböző indíttatásból születnek. Az inspiráció majdnem minden területről érkezhet – a népi építészettől a természeten, a popkultúrán, a zenén és a technológia világán keresztül, a mindennapi élet bármelyik területéig – az építészetet komplex egészként szemlélve minden érdekes lehet. A művészet és a kreatív ipar nagyon fontos forrás, de a közeg, a hely, a városi élet mindenféle vizuális és szellemi ingere meghatározó lehet.
A sporaarchitects egyik alapítója és 2016-ig működtetője a Kortárs Építészeti Központnak. A KÉK – Kortárs Építészeti Központ fiatal építészek, képzőművészek és civilek által alapított és működtetett, független építészeti kulturális intézet, egyben az egyetlen hazai kortárs építészettel foglalkozó nemzetközileg is releváns szakmai platform.

vezető tervezők: Hatvani Ádám, Dékány Tibor
munkatársak: Tóth Máté, Pásztor Bence, Tarcali Dávid, Treszkai Anett, Kovács Gábor, Korompay Attila, Harcsa Diana,

 

atelier: 

1061 Budapest Székely Mihály utca 8.

phone:

+36 1 225 35 30

email:

spora@sporaarchitects.hu